در سیستمهای اعلام حریق و اطفاء حریق یکی از مهمترین تجهیزات مورد استفاده کابل اعلام حریق است. این روزها وجود سیستم اعلام و اطفاء حریق در هر خانهای لازم و ضروری خواهد بود چرا که حتی الامکان از آتش سوزی جلوگیری میکند و خسارتهای مالی و جانی را به حداقل میرساند. در اصل کابلهای اعلام حریق قادرند که شعله آتش و حرارت مستقیم را در زمانی مشخص به خوبی تحمل کنند و آسیبی هم نبینند. توجه کنید که مقدار حرارت و دمای قابل تحمل این کابلها با توجه به نوع استانداردهای کابل متفاوت است. در حقیقت در زمان آتش سوزی میتواند که یکپارچگی خود را حفظ کند و در عین حال به عملکرد خود هم به خوبی عمل کند.
از سیم و کابلهای نسوز برای کاربردهایی همچون روشنایی اظطراری، آژیرها، سیستمهای اعلام و اطفاء حریق و… استفاده میکنند. تمام این محصولات دارای هادی مسی هستند و عایق استفاده شده برای آنها نیز از جنس سیلیکون است. البته برای جلوگیری از دریافت نویز هم از یک لایه شیلد استفاده شده است. لایه بیرونی که به عنوان روکش کاربرد دارد از جنس LSZH فاقد هالوژن و پلیمرهای ترموپلاستیک ساخته شده است. در حالت کلی کابلهای اعلام حریق معمولا ۱.۲، ۳ و ۴ رشته هستند که هر کدامبا توجه به کاربردی که دارند از سطح مقطع متفاوتی هم برخوردار هستند. کابل اعلام حریق در خطوط تشخیط قرار میگیرد برای مثال در دتکتورها که معمولا سطح مقطعی حدود ۱.۵ میلیمتر دارد.
💢💢💢فروشگاه گهر کابل عرضه کننده سیم نسوز میباشد.💢💢💢
ساختار کابل سیستم اعلام حریق
همان گونه که قبلتر اشاره کردیم کابلهای اعلام حریق دارای یک هادی از جنس فلز مس هستند. (البته از رشتههای مسی قلعاندود شده ساخته شدهاند.) کیفیت این هادی بسیار بالا است چرا که از دو استاندارد IEC ۶۰۲۲۸ و VDE ۰۲۹۵ طبعیت میکند. در ساختار این نوع کابلها برای این که نویزهای محیط روی انتقال سیگنال تاثیر منفی نداشته باشند از یک حفاظ آلومینیومی استفاده میشود. البته این حفاظ آلومینیومی به همراه دو لایه پوششی از جنس پلی استر در روی و زیر سیم تخلیه به کار برده میشود. در نهایت هم برای این که کابل در برابر شعله آتش و حرارت مقاومت بالایی داشته باشد از روکشی استفاده میشود که جنس آن سیلیکون است.
انواع کابل نسوز اعلام حریق
کابل اعلام حریق نسوز به نوبه خود به دو مدل آدرسپذیر و متعارف تقسیم میشوند که هر کدام از آنها ویژگیها و کاربردهای منحصر به خود را دارند. این کابلها در نحوه سیم کشی و نوع عملکردی که دارند متفاوت واقع میشوند.
کابل اعلام حریق آدرس پذیر
این مدل کابل نسوز معمولا در سیستمهای کاشف حریق آدرسپذیر استفاده میشوند. گفتنی است که در برابر آتش سوزی مقاوم هستند و بر اساس استانداردهای خاصی تولید میشوند. البته با توجه به کیفیت و عملکردی که دارد توانسته تاییدیه بین المللی LPCB را دریافت کند.
کابل اعلام حریق متعارف
در حالت کلی سیستمهای اعلام حریق متعارف نصب و راه اندازی بسیار سادهای دارند و در عین حال هزینه تمام شده برای آن بسیار مقرون به صرفه است. برای اجرای این سیستم از کابلهای اعلام حریق متعارف استفاده میکنند. این مدل کابل هم در برابر آتش مقاومت خوبی از خود به نمایش میگذارد.
کابل اعلام حریق سیلیکونی
یک مدل کابل اعلام حریق نسوز وجود دارد که معمولا برای تولید آن از جنس سیلیکون استفاده میشود. به دلیل استفاده از سیلیکون این کابل را به نام کابل اعلام حریق سیلیکونی میشناسند و نامگذاری کردهاند. سیلیکون یک عایق مطمئن برای کابل است که در گروه شبه فلزات قرار دارد. این کابلها شامل لاستیکهای مخصوصی هستند که معمولا ترکیب سیلیکون و پلاستیک تنوع زیادی به وجود میآورد. سیلیکون در برابر حرارت و گرما تحمل بالایی دارد و زمانی که مقدار آن در پلاستیک موجود در شیلد بیشتر باشد تحملش بیشتر و بیشتر خواهد شد. البته ناگفته نماند که سیلیکون تجدیدپذیر نیست به همین دلیل برای محیط زیست مناسب نخواهد بود.
کابل شیلددار اعلام حریق
یکی از پرمصرفترین انواع کابل اعلام حریق است لذا دارای یک لایه محافظ است. این لایه به خوبی از کابل محافظت میکند و در هنگام آتش سوزی کمترین آسیب و یا صدمه را ایجاد میکند. باید اشاره کنیم اگر شیلدی وجود نداشته باشد قطعا یک سری مشکلات را مشاهده خواهیم کرد. کابلهای شیلددار اعلام حریق علاوه بر لایههای بیرونی مجهز به یکسری لایههای داخلی هم هستند که غالبا از فلز مس ساخته میشوند. برای تولید این مدل کابل میتوان علاوه بر فلز مس از فلز دیگری هم بهره برد که آلومینیوم مناسبتر از سایر فلزات (بجز مس) است. مس و آلومینیوم از جمله بهترین رساناهایی هستند که این روزها برای تولید سیم و کابل استفاده میشوند.
مشخصات کابل اعلام حریق
این کابل معمولا در بازه دمایی از -۶۰ تا ۲۰۰ درجه سانتیگراد به خوبی کار میکند.
ولتاژ نامی در نظر گرفته شده برای این کابل ۳۰۰ الی ۵۰۰ ولت است.
ولتاژ تستی که برای این کابل استفاده میشود ۲۰۰۰ ولت خواهد بود.
بر حسب استاندارد IEC ۶۱۰۳۴-۲ بسیار کم دود است.
بر حسب استاندارد IEC ۶۰۷۵۴-۲ فاقد گازهای هالوژنی است.
در برابر شعله و آتش و آب بسیار مقاوم است.
تست آتش این کابلها مطابق با استاندارد BS ۶۳۸۷ صورت میگیرد.
جنس هادی و سیم تخلیه از فلز مس است.
عایق آن از سیلیکون تولید شده است.
دارای لایه اسکرین و نویز گیر است.
کاربرد کابل اعلام حریق
اساسا برای کاربردهای مختلف از کابل اعلام حریق استفاده میشود که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
◀ برای حفظ و یکپارچگی مدار : در هنگام آتش سوزی لازم است که مدار سالم باشد و یکپارچگی آن هم حفظ شود. استفاده از کابلهای اعلام حریق ایمنی سیستم را حفظ میکند.
◀ جلوگیری از انتشار آتش : از آن جایی که این کابلها باعث میشوند از انتشار شعله جلوگیری شود، در محیطهایی که مواد آتشزا وجود دارد مورد استفاده قرار میگیرد.
◀ سیستم اطفاء و اعلام حریق : یکی دیگر از کاربردهای این نوع کابل سیستم اطفاء و اعلام حریق است. در این مدل سیستم برای جلوگیری از انتشار و پخش شعله از کابل ضد حریق سیلیکونی استفاده میشود.
◀ سیستمهای کنترل و ابزار دقیق : این سیستمها معمولا نقش کنترلی دارند و نسبت به آتش هم خیلی حساس هستند. با توجه به این ویژگی در هنگام آتش سوزی عملکردی ندارد. به همین دلیل از کابلهای ضد حریق استفاده میشود تا در هنگام آتش سوزی به فعالیت خود ادامه دهند.
◀ در تلفن و پیجینگ : برای این که تلفن و پیج در هنگام آتش سوزی در دسترس باشند از کابل ضد حریق استفاده میشود. فعال بودن این نوع سیستم در هر شرایطی لازم است لذا یک سیستم ارتباطی بین داخل و خارج سازمان است.
سخن نهایی
در این مطلب از گهر کابل سعی کردیم که کابل اعلام حریق را به صورت کاملا مختصر و مفید بررسی کنیم. متوجه شدیم که این کابلها در بازهای از دما میتوانند که حرارت و شعله را به خوبی تحمل کنند و آسیب نبینند. کابلهای اعلام حریق انواع مختلفی دارند که هر کدام از آنها با توجه به ساختاری که دارند در مکانهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرند. میتوانید کابلهای اعلام حریق را با کیفیتی فوق العاده و قیمتی بسیار مناسب از فروشگاه گهر کابل به دو صورت اینترنتی و حضوری خریداری کنید. امیدوارم از خواندن این مطلب به اطلاعات کافی رسیده باشید و در صورت مفید بودن آن میتوانید آن را برای دوستان خود به اشتراک بگذارید. نظرات و پیشنهادات خود را برای گهر کابل کامنت کنید.
تاریخ انتشار 1401/07/10