سیلیکون رابر (لاستیک سیلیکون) نوعی مواد پلاستیکی جدید در صنعت است که از ترکیبهای سیلیکون، اکسیژن و هیدروکربن تشکیل میشود و در محدوده های مختلف دمایی بسیار مقاوم است.
یکی از مواد حیرتآور و مقاوم در صنعت امروزه سیلیکون رابر است که در بازه های دمایی 60- تا 300+ با محیط واکنش نمیدهد. عنصر سیلیکون خود بهعنوان دومین عنصر رایج در زمین است. این پلیمر چون از کربن ساخته نشده است یک پلیمر معدنی شناختهشده است.
رابر هم یک پلاستیک ضد آب است که کاربرد های فراوانی همچون فرم دادن به شکل های مختلف، کشسانی بالا بدون پاره شدن و میتوان این ماده را بهراحتی چندین بار تغییر شکل داد و دوباره به شکل دلخواه درآورد.
مواد اولیه سلیکون رابر
سیلیکون رابر از مواد مختلفی تشکیل میشود که در کنار هم، خواص ویژهای را برای این ماده فراهم میکنند.
1. پلیمر سیلیکون
اولین مواد سازنده سلیکون رابر، پلیمر سیلیکون است، پلیمرهایی هستند که شامل هر ترکیب مصنوعی از زنجیر های تکرارشونده متناوب از اتمهای سیلیکون و اتم های اکسیژن است.
این پلیمر معمولا مقاومبهگرما بوده و بهصورت خمیری یا مایع وجود دارند که برای استفاده های مختلف مانند: آببند، چسب، لوازم پختوپز و همچنین عایق های حرارتی و الکتریکی استفاده میشوند و در مواد سازنده سیلیکون رابر نقش بسزایی دارد.
2. لاستیک سیلیکونی
برای ساختن لاستیک خام سیلیکون و تبدیل آن به یک محصول که دارای مقاومت بالایی باشد از کاتالیزور پلاتین استفاده میشود زیرا پلاتین کمترین واکنشپذیری را در میان تمام فلزات دارد و همچنین مقاومت بسیار بالایی نسبت به زدگی و خوردگی دارد و ترکیب شیمیایی خود در دما های بالا حفظ میکند.
3. سیلان ها
ترکیبی است با نماد شیمیایی sih4 که درواقع گازی است بیرنگ و قابل اشتعال همراه با بویی تند که این ماده یک از مواد تشکیلدهنده سیلیکون رابر است.
کاتالیزورها:
مواد شیمیایی هستند که در فرایندهای شیمیایی باعث افزایش سرعت واکنش میشوند. لاستیک سیلیکون معمولا دارای سیلیس پروژنیک می باشد که بهعنوان فیلر از آن می توان استفاده کرد. سیلیس پروژنیک ساختار بسیار شبیه به پلیمر دارد که هر دو متشکل از عناصر Si و O هستند که منحصر به خواص بسیار جالب سیلیکون میباشد.
کاربرد سیلیکون رابر
سیلیکون رابر امروزه در صنایع مختلف کاربرد های فراوانی دارد که سعی ما بر این است که چکیدهای از این کاربرد ها را برایتان شرح دهیم.
کاربرد سیلیکون رابر در صنعت لوازم خانگی
ازجمله استفاده از محصولات سیلیکونی در اجاقگازهای فردار است که موجب بهینهسازی در مصرف انرژی، جلوگیری از خروج گرما و ضربهگیری مناسبی برای درب فر و اجاقگاز است.
کاربرد سیلیکون رابر در صنعت خودرو
گسترش صنایع خودروسازی در ایران و جهان باعث شده تا برای داشتن امنیت بیشتر در خودرو مصرف دور شیشه های ایمنی اتومبیل ، تیغه های برفپاککن ، بوتهای سر شمع ، شلنگ سرریز آب رادیاتور و واشر سر سیلندر ازجمله تولیدات قطعات خودرو ها باشند.
کاربرد سیلیکون در صنعت روشنایی
با توجه بهویژگی های منحصربهفرد محصولات سیلیکونی، در کشورهای توسعهیافته و صنعتی جهت درزگیری تابلوهای برق، ساخت پروژکترها و چراغهای خیابانی به دلیل تغییرات در درجه حرارت محیط و فرسایش بسیار بالا، از نوار های سیلیکونی در چراغ ها استفاده میشود.
کاربرد سیلیکون ها در سیم و کابل
سیلیکون ها در سیم ها و کابل ها کاربر خاصی دارند که میتوان با استفاده از آن سیم نسوز سیلیکونی ساخت، سیم نسوز سیلیکونی نوعی کابل است که ویژگی های خاصی دارد.
از این کابل ها در تمامی صنایع و مناطق حساس استفاده میشود زیرا از امنیت بالایی برخوردار است و همانطور که از نام آن ها پیدا است، در برابر خطراتی هم چون شدتجریان بالا، افزایش ناگهانی حرارت مستقیم و غیرمستقیم از خود مقاومت نشان می دهند.
کاربرد سیلیکون ها در صنایع مختلف
گستردگی مصرف قطعات سیلیکونی در صنایع الکترونیک – مخابرات و ماشینسازی چون عایق های صفحهکلید کامپیوتر ، شمارهگیر تلفن ، بردهای ترازو و درزگیرهای دیگ بخار صنایع بستهبندی قالب های تولید شکلات و غیره است.
انواع سیلیکون رابر
سیلیکونهای رابر در انواع مختلف و با ویژگیهای متفاوتی تولید و عرضه میشوند. از نظر خواص فیزیکی و ساختاری، سیلیکونهای رابر به موارد زیر تقسیمبندی میشوند.
· سیلیکون رابر مایع
سیلیکون مایع که روغن سیلیکون نامیده می شود که از زنجیره های مستقیم پلیمر سیلیکون بدون اینکه به هم متصل شوند تشکیل شده است.
این گروه از سیلیکون ها به دلیل مایع بودن شرایط تولید آسان تری دارند و به لحاظ دقت و خصوصیات فیزیکی نیز شرایط بهتری را دارا می باشند.
عمده کاربرد این محصولات در صنایع پزشکی و ارتوپدی، لوازم ورزشی و شنا، سر پستانک کودک قطعات صنعت برق و خودرو و هم چنین صنایع الکترونیک و کامپیوتر می باشد.
· سیلیکون رابر ژلهای
در سیلیکون های ژلهای مقداری کم، اتصال میان زنجیر های پلیمری دارد. این ژل ها مانند قبل در مواد آرایشی، کفه کفش ها و… استفاده میشود.
منتشر شده در تاریخ 28 آذر 1401