سیستم‌های اعلام حریق جزء حیاتی یک سیستم حفاظت از آتش هستند. بسته به نوع ساختمان از سیستم‌های مختلفی استفاده می‌شود. بعلاوه طراحی سیستم‌های اعلان حریق باید مطابق با مجموعه‌ای از قوانین، دستورالعمل‌ها و کدها باشد تا اطمینان حاصل شود در صورت وقوع حریق، آلارم‌ها به‌درستی عمل کرده و به خروج ایمن از ساختمان کمک می‌کنند. ما در ادامة این مطلب تصمیم داریم در مورد طراحی سیستم اعلام حریق، معیارهای طراحیِ سیستم اعلام حریق و استاندارد طراحیِ سیستم اعلام حریق صحبت کنیم.

آیا می‌دانید سیستم اعلام حریق چیست؟ سیستم‌های اعلام حریق جزء اساسی و بسیار مهم در ایمنی ساختمان‌ها در برابر آتش هستند. سیستم‌های اعلام حریق از اجزای مختلفی مثل آب‌فشان، آژیر اعلام حریق، پنل اعلام حریق و اجزای دیگری تشکیل شده‌اند. امروزه ضرورت نصب سیستم اعلام حریق در ساختمان‌ها و به‌کارگیری انواع سیستم اعلام حریق یک امر انکار امکان انکارناپذیر است.

در طراحی سیستم‌های اعلان حریق باید عوامل و معیارهای مختلفی در نظر گرفته شوند. استانداردهایی مثل ارتفاع نصب، استاندارد نصب اعلام حریق، استاندارد ملی سیستم‌های اعلام و اطفای حریق جزو مواردی هستند که حتماً باید در نصب این سیستم‌ها رعایت شوند. از آنجایی که سیستم‌های اعلان حریق مجموعه‌ای از تجهیزات به هم مرتبط هستند طراحی آن‌ها هم باید بادقت و مطابق با قوانین مربوطه صورت گیرد.

طراحی سیستم اعلام حریق - آگر کابل

معیارهای طراحی سیستم اعلام حریق

در طراحیِ سیستم اعلام حریق باید مجموعه‌ای از قوانین، معیارها و استانداردها در نظر گرفته شود. این استانداردها و عوامل به نصب درست سیستم اعلام حریق کمک می‌کنند و باعث می‌شوند که در زمان بروز حادثه آتش‌سوزی این سیستم‌ها به‌خوبی کار خود را انجام دهند. ما در این بخش در مورد عوامل مهمی که در طراحی سیستم اعلان حریق باید به آنها توجه شود، صحبت خواهیم کرد.

عوامل مهم در طراحی سیستم اعلام حریق:

۱-تطابق با قوانین ایمنی آتش

یکی از مهم‌ترین عواملی که در طراحی سیستم‌های اعلام حریق وجود دارد، قوانین ایمنی آتش و پیروی از آن‌ها است. این قوانین در هر کشور متفاوت هستند؛ بنابراین، برای طراحی صحیح سیستم اعلام حریق باید به استاندارد ملی سیستم‌های اعلام حریق و اطفای حریق در کشور خود مراجعه کنید.

این استانداردها شامل محل نصب آژیر اعلام حریق، نوع اعمال آن، مکان نصب آن و این که چطور باید عمل کند، نظارت بر آن، و آزمایش و بررسی سیستم‌های اعلام حریق می‌شوند. استانداردهای ملی سیستم اعلام و اطفای حریق برای سیستم‌های نظارتی هم اعمال می‌شوند. این سیستم‌های نظارتی هدفشان نظارت ۲۴ ساعتی بر روی سیستم‌های اعلام و اطفای حریق در ساختمان است.


💢💢💢فروشگاه گهر کابل عرضه کننده سیم نسوز می‌باشد.💢💢💢


۲-پیروی از مقررات محلی مربوط به سیستم‌های اعلام حریق

علاوه بر استانداردهای ملی سیستم‌های اعلام حریق و اطفای حریق، کسانی که در حوزة طراحی سیستم‌های اعلام حریق کار می‌کنند باید از قوانین محلی، مثل قوانین مربوط به ساختمان‌ها و ملزومات سازمان‌های بیمه پیروی کنند.

به این ترتیب، اگر تصمیم دارید کیفیت تجهیزات اعلام و اطفای حریق قدیمی خود را بهتر کنید و یا در حال طراحی یک سیستم اعلام حریق جدید هستید، حتماً باید به این قوانین مراجعه کنید. برای مثال، شاید در طراحی سیستم موردنظر خود باید مقررات مربوط به برخی از افراد از جمله افراد معلول را در نظر بگیرید.

طراحی و نصب کابل‌های نسوز اعلام حریق

کابل‌های نسوز اعلام حریق هم یکی دیگر از مواردی هستند که در طراحیِ سیستم اعلام حریق باید حتماً به آنها توجه شود. این کابل‌های نسوز اعلام حریق برای طراحی مدارهای سیستم‌های اعلام حریق بسیار مهم هستند، زیرا این کابل‌ها در میزان مقاومت و حفظ ارتباط سیستم اعلام حریق در شرایط آتش‌سوزی نقش مهمی ایفا می‌کنند. برای همین، باید از نوع کابل‌های اعلام حریقی استفاده کرد که در برابر آتش‌سوزی مقاوم و نسوز هستند.

طراحی سیستم اعلام حریق - آگر کابل

استانداردهای طراحی سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق دارای استانداردهای مخصوصی است که توجه به آن هنگام پیاده‌سازی اهمیت ویژه​ای دارد. اعلام حریق شامل تجهیزاتی مانند دتکتور (حرارت، شعله، گاز و دود) است. وظیفه دتکتور شناسایی عامل حریق است. با شناسایی عامل حریق از طریق آژیر، فلاشر یا نور هشدار داده می​شود. سیستم اعلام حریق نقش مهمی در نجات جان افراد و جلوگیری از بروز حادثه دارد.

در صورتی که استانداردهای اعلام حریق به‌خوبی رعایت شود، سیستم اعلام حریق تا مدت​ها فعال باقی خواهد ماند. اما متأسفانه به دلیل عدم رعایت استانداردهای اعلام حریق در بیش از ۹۰ درصد سیستم​های پروژه​های صنعتی، پس از مدت کوتاهی خاموش شده و غیرفعال می​شوند. استانداردهای اعلام حریق توسط کارشناسان خبره پیاده‌سازی شده و شامل موارد زیر است:

– استاندارد UL

 -استاندارد LPCB

 -استاندارد NFPA

-استاندارد NFPA72

 -استاندارد EVPU

 -استاندارد BS5839

 -استاندارد BS-EN54

استاندارد اعلام حریق شامل چه مواردی است؟

استاندارد اعلام حریق شامل مواردی مانند: فاصله میان سنسورها، محل قرارگرفتن پنل اصلی، تعداد سنسورهای لازم برای ساختمان و انتخاب نوع سیستم اعلام حریق است.

منتشر شده در تاریخ 7 آذر 1401

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *