کابل‌هایی که در صنعت برای اندازه‌گیری کمیت‌ها و محافظت  از تجهیزات به کار می‌روند، کابل کنترل نامیده می‌شوند. هدف از تولید این کابل‌ها انتقال سیگنال‌های آنالوگ و دیجیتال، دریافت نتایج حاصل از جریان انرژی، توان و ولتاژ است که به طور کلی سیگنال‌های  در سطح ولتاژ پایین و قدرت کم استفاده می‌شوند و در واقع از کابل‌های فشار ضعیف محسوب می‌شوند.

کابل کنترل به کابل فرمان نیز معروف است و در دو دسته کابل کنترل بدون شیلد و کابل کنترل شیلد دار تولید می‌شوند و کاربرد آن‌ها در تابلوهای فرمان، نوار نقاله و خطوط مونتاژ و تولید است. شیلد موجود در ساختار کابل‌های کنترل شیلد دار معمولا از جنس نوار پلی‌استر و به دور کابل بافته شده است و از شیلد برای جلوگیری از نویزهای مغناطیسی و اختلالات الکتریکی و مکانیکی استفاده می‌شود، معمولا ضخامت شیلد یا محافظ کابل را تا ۱ میلی‌متر می‌سازند.

تولید کنندگان برتر در ایران کابل‌های کنترل را مطابق استاندارد‌های تعیین شده داخلی و بین‌المللی طراحی و تولید می‌کنند. از جمله استانداردهای موجود می‌توان به IEC 60502-1، IEC 60228 و  IEC 6033 اشاره کرد.

کابل کنترل چگونه کابلی است؟

یک یا چند رشته موجود در کابل کنترل هر کدام جایگاهی برای اندازه‌گیری، حفاظت مدار کنترل و جابجایی سیگنال‌های کنترلی دارند و در محیط‌های صنعتی برای کنترل تجهیزات، فرمان‌هایی را ارسال می‌کنند. همچنین در خطوط تولید از این کابل‌ها برای اتصال تمام قطعات دستگاه‌های موجود می‌شود.

کابل کنترل

برای باز و بستن کلیدها و جابجایی سیگنال‌های دیجیتال مانند فرمان‌های کنترلی تابلو برق و سیگنال‌های آنالوگ مانند جریان عبوری از تجهیزات، کابل کنترل به کار گرفته می‌شود. فرمان کولر گازی یکی از انواع کابل کنترل است که ارتباط میان یونیت خارجی و داخلی کولر گازی را ایجاد می‌کند.

کابل‌هایی که در تراول کابل یا کابل فرمان آسانسور به کار رفته، یکی از نمونه‌های رایج دیگر کابل کنترل است با استفاده از آن‌ها بین کابین آسانسور و تابلو کلید ارتباط برقرار خواهد شد. انواع متنوعی از این محصولات طراحی و تولید می‌شود که انعطاف‌ پذیری از بارز‌ترین ویژگی‌های مربوط به آن‌ها می‌باشد.

با توجه به مشخصات ساختاری در فشارهای مکانیکی سبک، متوسط یا زیاد می‌توان از آن‌ها به کار برد. همچنین در برابر روغن‌ها و مواد سوزاننده بر اساس متریال استفاده شده مقاومت خوبی دارند و کاربرد خوبی در مقابل نویزها یا تداخلات الکتریکی به عنوان محافظ از خود نشان می‌دهند.


💢💢💢فروشگاه گهر کابل عرضه کننده کابل نسوز می‌باشد.💢💢💢


ساختار کابل کنترل

کابل‌های کنترل مانند کابل‌های دیگر متشکل از دو قسمت هادی و عایق هستند ولی ترکیب تشکیل دهنده آن‌ها با انواع دیگر کابل متفاوت است.  معمولا قسمت مرکزی یا هادی کابل‌های کنترل از جنس مس آنیل شده و روکش عایق نیز بیشتر از جنس PVC، ترموپلاست یا لاستیک ساخته شده است.

نوع شیلد دار یکی از انواع کابل‌های کنترل محسوب می‌شوند که طوری ساخته شده است که تضمین کننده انتقال صحیح سیگنال‌ها و اطلاعات و به همین دلیل از آن‌ها بیشتر در ساختمان‌ها و مکان‌های صنعتی به کار گرفته می‌شود.

با توجه به نام آن‌ها یک لایه اضافه به صورت رشته‌‌های بافته شده و در هم پیچیده  به نام شیلد هستند که سیگنال‌های کنترلی را به صورت صحیح و بدون تاثیر نویزها و امواج میدان‌های اطراف انتقال می‌دهند. در خطوط تولید تجهیزات مکانیکی، حمل و نقل و ماشین افزارها بیشترین کاربرد کابل‌های کنترل محسوب می‌شوند.

نکته‌ای که در هنگام استفاده این کابل‌ها باید به آن توجه شود، امکان پذیری اتصال مستقیم آن‌ها به برق اصلی است ولی باید گفت برای کابل‌های شیلد دار امکانی برای خمش مداوم آن وجود ندارد. لایه محافظتی از جمله مزایای دیگر موجود در این نوع کابل‌ها است که در پروژه‌های که باید کابل کنترل در کنار کابل برق قرار گیرند، از آن‌ها بهره‌ مند شوند.

کابل کنترل

به طور معمولا از کابل‌های زره دار در مواردی که به محافظت فیزیکی و مکانیکی در ساختمان کابل فرمان نیاز باشد، به کار می‌برند. با توجه به آرمور یا حفاظ فولادی که در این کابل‌ها وجود دارد، به عنوان کابل مسلح نیز شناخته شده است. وسعت کاربرد کابل‌های فرمان در پروژه‌های نفت، گاز و پتروشیمی به علت وجود زره در ساختار آن‌ها است.

وجود زره در قسمت زیرین عایق انتهایی مقاومت کابل در مقابل آسیب‌های فیزیکی و مکانیکی را افزایش می‌دهد. نام معروف دیگری که برای کابل‌های زره دار کنترل نامیده شده، کابل آنتی رودنت است.

💢💢💢فروشگاه گهر کابل عرضه کننده سیم نسوز می‌باشد.💢💢💢

مشخصات کابل کنترل چیست؟

همانطور که گفته شد، در صنایع مختلف جهت انتقال سیگنال‌های آنالوگ و دیجیتال و همچنین انتقال دیتا از کابل کنترل یا کابل فرمان استفاده می‌شود. دقت اندازه‌گیری کابل کنترل با بالا رفتن ولتاژ کم می‌شود، در نتیجه سطح ولتاژی کابل از نوع فشار ضعیف است. قابلیت انتقال سیگنال‌های مختلف در ولتاژهای پایین، یکی از خصوصیات مهم برای این نوع کابل‌ها است.

رشته‌های موجود در داخل کابل فرمان تعدادی بین ۲ تا ۶۱ عدد هستند و باریک‌ترین مدلی که از آن طراحی و ساخته شده، اندازه‌ای در حدود 2.5 میلی‌متر دارد که این مدل‌ها هر کدام برای استفاده خاصی تولید شده است. در ولتاژ‌های ۳۰۰ تا ۵۰۰ ولت می‌توان از کابل‌های کنترل بهره برد. استفاده دیگر این کابل‌ها در مدارهایی که کنترل کننده و PLC می‌باشد.

موضوع مهمی که در اینجا باید در نظر گرفت، محدوده دمایی که کابل‌ها توان تحمل آن را دارند، می‌باشد. بر اساس مدل و ساختار برای محیط‌هایی با دمای مثبت ۵ تا مثبت ۴۰ درجه سانتی‌گراد کاربرد دارند، البته نوع سیلیکون رابر آن منفی ۵۰ تا مثبت ۲۰۰ درجه سانتی‌گراد را نیز می‌تواند تحمل کنند.

در واقع امکان استفاده از آن‌ها در همه ماشین آلات و تجهیزات، کانال‌های زیر زمینی، کارگاه‌های ساختمانی، معابر عمومی، پل‌های هوایی و… وجود دارد. کابل‌های از نوع فرمان در بعضی موارد در نوع ضد حریق نیز به تولید می‌رسند، و در مقابل اشعه ماوراء بنفش و نور خورشید مقاومت بالایی از خود نشان می‌دهند. به طور معمول برای انتقال جریان الکتریکی و تبادل سیگنال از این نوع کابل‌ها در تعداد بالای رشته بهره می‌گیرند.

هالوژن در ساختار کابل کنترل وجود ندارد و در واقع خاصیت ضد آب این کابل‌ها باعث شده تا بتوان از آن‌ها در مناطق مرطوب و یا در زیر آب، در کل در شرایط آب و هوایی مختلف و در محیط‌های باز و دماهای مختلف به راحتی امکان استفاده از آن را دارید.

منتشر شده در تاریخ 6 مهر 1401

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *